Hva bør du tenke gjennom?

Hva bør du tenke på når du skal kjøpe/bygge garasje? Her er en rask og oversiktlig «oppskrift».

1) Budsjett

Hva skal garasjen koste? Lag deg et budsjett for hva du har råd til eller ønsker å bruke på garasjen.

2) Behov

Hva skal du bruke garasjen til? Tenk godt igjennom formålet til garasjen. Skal det kun være for å få bilen/bilene under tak, eller skal du ha en oppvarmet isolert garasje? Skal du ha rom på loftet, og hva skal du evt bruke dette til? Sjekk at du får de produktene du trenger og at garasjen er bygget slik at du senere kan isolere om dette er ønskelig. Det krever da en pustende tetting av tak og vegger, samt utlektet kledning.

3) Finn type garasje

Finn den garasjen du har lyst på eller behov for. Du kan enten få hjelp hos en av leverandørene eller få en arkitekt til å tegne for deg. Hos Østlandsgarasjen kan du velge mellom standard modeller eller tegne din egen garasje i vårt 3d-program.

4) Finn leverandør

Be om pris hos flere leverandører. Det er ikke alltid slik at den billigste er den beste. Sjekk hvilke produkter og hvordan garasjen er bygget opp. Er det grunnet, imprenert eller ubehandlet kledning? Hva slags undertak er priset, og hva ønsker du? Sjekk om port, dører og vinduer er med i prisen og hva slags kvalitet dette er. Dette kan ha mye å si for levetiden på garasjen din, og ikke minst fremtidig bruk, om du skulle ønske å ha mulighet til å isolere den i ettertid. Sjekk også at leveringstiden er etter ønske. Noen leverandører kan også hjelpe deg med grunnarbeidet, evt har et godt samarbeid med firmaer som utfører dette.

5) Hva må du søke om?

Det har vært mye skriverier i mediene om hva som en søkepliktig og ikke. Ikke ta alt for god fisk, og ikke sett i gang for du har undersøkt grundig. Bygg under 50kvm er ikke alltid fritatt for søknad selv om du er innenfor reglementet. Det er en lov som heter grannelova, som omhandler innsikt, utsikt og skjerming mot sol, samt andre ulemper som kan ramme dine naboer. Sørg alltid for å få underskrift fra naboene på et nabovarsel. Sjekk også nøye bestemmelsene for området du bor i. Noen leverandører kan også hjelpe til med dette. Vi i Østlandsgarasjen kan hjelpe deg med søking og byggemelding.

6) Hva bør du tenke på før bygging?

Tenk på dine fremtidige behov, ikke kun dagens behov. Kan det være hensiksmessig med et oppholdsrom på loftet når barna blir litt større, eller når pappa trenger hjemmekontor? Bør garasjen være stor nok til en innvendig trapp opp med tiden, eller skal du bygge en trapp utvendig og ha en dør på toppen av trappen.

Du må også tenke på hvordan du legger opp byggingen. Skal du sette bort alt til en leverandør eller vil du ta kontrollen selv? Tenk også på hva du ønsker, har tid til eller kan gjøre selv.

7) Hva kan du gjøre selv?

Er du litt nevenyttig kan du kanskje leie en minigraver, lage forskalling eller støpe selv? Undersøk i tilfelle hvor ledninger og rør ligger på tomten din. Kommunen har oversikt over dette.

Om du ønsker kan du også gjøre en del på din egen garasje selv. Skal du bygge den fra bunnen av, bestille ferdig elementvegger og montere dem selv, vil du ha en delvis montering eller ha hele garasjen ferdigstillt fra leverandøren. Alle disse valgene er mulig hos Østlandsgarasjen. Her kan du få råd og tips om hvordan du lettere kan montere selv.(link)

8) Vedlikehold

Husk å vedlikehold garasjen din godt. Det øker levertiden betraktelig.

Noen tips å tenke på:

  • To ganger i året skal garasjeporten smøres opp. Smør alle bevegelige deler.
  • Du må alltid behandle treverket riktig. Grunnet og ubehandlet kledning må males kort tid etter oppføring for å hindre at treverket begynner å råtne. Følg instruksjoner fra malingsleverandøren på intervaller.
  • Puss eller slem «muren/oppkanten» på garasjen for å unngå vanninntrenging. En lekamur er ikke vanntett, men ved å påføre murpuss vil du hindre vannet i å trekke inn i muren.

Lykke til med garasjeprosjektet! Håper vi kan hjelpe deg med din nye garasje!